general sherman träd

General Sherman Träd

General Sherman-trädet är en berömd jättemammutträd i Sequoia National Park öster om Fresno. Det är också allmänt känt som “det största trädet på jorden”. Det finns många andra riktigt stora sequoiaträd i parken, men General Sherman anses vara det största av dem alla.Det är verkligen ett monster av ett träd.

general sherman träd
general sherman träd

Stammen har en omkrets på cirka 25 meter (83 fot) och dess titaniska höjd – en imponerande 82 meter (270 fot). General Sherman Träd: Även dess volym är bland de största av alla träd på jorden – på över 5 000 kubikmeter!Du kanske undrar: hur kommer det sig att det finns så stora träd? Var har de vuxit? Och varför kallas de redwoods? Låt oss se vad vi kan ta reda på…

Var hittar du General Sherman-trädet?

General Sherman-trädet står i Giant Forest i Sequoia National Park – längs South Fork of the Kings River där floden börjar sin resa till Central Valley.Giant Forest är den största dungen med jättemammutträd. Träden växer på brant sluttande, stenig mark med en genomsnittlig årlig nederbörd på 683 millimeter (27 tum). På sommaren är temperaturen i Giant Forest ofta 20 grader högre än i det närliggande låglandet. På vintern är snöfallet cirka 25 gånger större än i låglandet.

general sherman träd
general sherman träd

General Sherman Träd: Större än det största templet i Japan

General Sherman är anmärkningsvärd inte bara på grund av sina dimensioner. Det är också ett mycket gammalt träd – det sägs vara mer än 2 000 år gammalt!General Sherman-trädet är cirka 100 år äldre än det berömda templet i Kyoto i Japan, som är ett världsarv.Jättemammutträdet är en av världens äldsta levande varelser. Den har funnits i mer än 2 500 år.

Hur gammal är den?

Forskare har använt olika metoder för att uppskatta General Shermans ålder.Trädens årsringar är för breda för att räknas. Eftersom de är bredare än hos yngre träd är det möjligt att grovt uppskatta trädets ålder utifrån ringarnas bredd.

general sherman träd
general sherman träd

Man kan också räkna ringarna, men det är mycket svårare. General Sherman Träd: Om du till exempel tar ett tvärsnitt av en trädstam kan du räkna årsringarna för att uppskatta trädets ålder.General Shermans tvärsnitt visar mellan 2 300 och 2 700 ringar, så forskarna uppskattar att det är mellan 2 300 och 2 700 år gammalt.

Varför är det så stort?

Du har säkert hört att alla träd är växter (de är faktiskt mer som en växtfamilj). Och du kanske vet att växter behöver ljus för fotosyntesen, som är deras huvudsakliga energikälla.Men hur förklarar det ett jättestort träd?Det finns många jätteträd på jorden.

general sherman träd
general sherman träd

General Sherman Träd: Det högsta trädet i världen är faktiskt en redwood. General Sherman-trädet är inte det enda jättemammutträdet i parken, men det är det överlägset största. Giant Sequoia National Monument är hemvist för Big Tree Trail, som har en mängd olika massiva redwoods, inklusive “Paradise Tree” och “Giant Forest”.

General Shermans utmanare: den jättelika mammuten.

Mammutträdet är en trädart som en gång bredde ut sig över stora delar av planeten under istiden, när stora delar av jorden var täckt av tjocka isskikt.Varför kallar vi dessa träd för redwoods?Träden fick sitt namn efter sin rödbruna bark. Redwoods är vintergröna träd som tillhör familjen cypresser. Dessa träd finns i kustområdena i norra Kalifornien, Oregon, Washington och British Columbia.

general sherman träd
general sherman träd

Ett ord från slutet – General Sherman Träd

General Sherman-trädet är det största trädet på jorden. Det är också det äldsta levande djuret i Nordamerika. Trädet ligger i Kings Canyon National Park, i Giant Forest. Det uppskattas vara ungefär 2 300 år gammalt. General Sherman-trädet är ett av de många jättemammutträd som finns i parken.General Sherman-trädet är anmärkningsvärt inte bara på grund av sina dimensioner, utan också på grund av sin ålder. Det sägs vara mer än 2 000 år gammalt, vilket gör det till en av de äldsta levande varelserna på jorden.