Huvudstad i Tibet

Huvudstad i Tibet

Huvudstad i tibet är Lhasa. Det är också Tibet autonoma regionens administrativa och religiösa huvudstad.Tre anmärkningsvärda kloster etablerades i regionen på 1400 -talet, och staden har blomstrat sedan dess. Staden är en av världens högsta städer och ligger 3650 meter över havet. Staden är en välkänd turistattraktion.

Handel, Politisk och Andlig betydelse av Huvudstad i Tibet

huvudstad i tibet
huvudstad i tibet

Huvudstad i tibet, Lhasa, grundades på 900 -talet. Det växte till ett betydande religiöst och politiskt centrum, mestadels befolkat av buddhistiska munkar och lokalbefolkningen. Staden utvecklades till ett vägskäl för gamla handelsvägar från Indien, Nepal, Bhutan och Kina. Kineser, mongoler, nepaleser, armenier och indiska handlare ockuperade Lhasa, förvandla den till en kosmopolitisk metropol. Tibetanska buddhister betraktar Jokhang -templet på Lhasas Barkhor -torg som deras heligaste plats.

 huvudstad i tibet
huvudstad i tibet

Lhasas andliga hjärta ligger här. Turister och buddhistiska pilgrimer flockas varje år till templet i fyra våningar. Lhasa är ett betydande politiskt centrum eftersom det är hem för två palats för Dalai Lama,Tibets vördade andliga och politiska ledare. Fram till 1950 -talet var Dalai Lama ansvarig för Tibet från Lhasa. Dessutom, mellan 1987 och 1989, hade Lhasa politiska protester mot den kinesiska regeringen.

 huvudstad i tibet
huvudstad i tibet

Tibet är en kulturellt och historiskt rik region. Dess huvudstad, Lhasa, är hem för det mesta av landets kulturella och historiska värde. Som en konsekvens har staden nu tre UNESCO -världsarvslistor,inklusive Jokhang -templet, Potala -palatset och Norbulingka -palatset.

  huvudstad i tibet
huvudstad i tibet

How to get around Huvudstad i Tibet?

Att flyga till Lhasa från Peking, Xian eller Chengdu är det mest praktiska alternativet. Det finns inga direktflyg från Europa till Lhasa; du måste resa genom en annan kinesisk stad eller åka landvägen från Nepal. Många väljer också att åka från Peking eller Xining på världens högsta järnväg.

huvudstad i tibet
huvudstad i tibet

Det är inte möjligt att resa ensam i Tibet; allt måste bokas via en resebyrå. De mest populära transportformerna mellan Tibets olika städer och platser är bil-, buss- eller fyrhjulsdriven jeep. En ny tåglinje mellan Lhasa och Shigatse, Tibets andra stad, öppnades nyligen. Om du inte vill gå runt Lhasa är en taxi det bästa alternativet.

Sveriges Stöd för det Tibetanska Självständigheten

Sverige fick internationellt erkännande 1968 för sitt stöd till förtryckta tredje världens folk.
Sven Hedin, en svensk upptäcktsresande, genomförde många år långa resor i Tibet från 1800-talet till 1935. Detta resulterade i kartor över stora delar av Tibet, publikationer och ett betydande antal volymer med bland annat vetenskapliga data.

 huvudstad i tibet
huvudstad i tibet

Tibet delades upp i två administrativa distrikt som nominellt var under kinesiskt uppdrag, enligt Nordic Family Book, The Owl Edition, utgiven 1919.Tibet avbildas på en karta som en del av Kina, en av många provinser inom Kinas gränser, i en bok om krig i Kina under hela 1900 -talet utgiven 1939 av svensk professor och sinolog Bernhard Karlgren.

Med flera tibetanska upproriska insatser återfick den nyskapade kommunistiska administrationen i Peking kontrollen över området vid mitten av artonhundratalet. Den tibetanska Dalai Lama flydde till norra Indien 1959, där han skapade en exiladministration. Peking har skärpt sitt grepp om Tibet under decennierna efteråt.

huvudstad i tibet

Huvudstad i Tibet, Lhasa, är en av de mest historiskt vackra platserna i världen. Trots en kontroversiell självständighetsuppgång,det återstår att vara majestätiskt och kan inte gå obemärkt förbi.