Fetknopp Växt

Fetknopp Växt

I en mycket hektisk och fartfylld värld vi har nu är det viktigt att ta en paus och omdirigera våra ögon i den gröna uppfriskande naturen vi är utrustade med.

Bland de många kända fascinerande växtarterna finns Fetknopp Växt. Låt oss få veta mer om denna friska växt och upptäcka hur de trivs …

fetknopp växt
fetknopp växt

Fetknopp Växt, även känd som Sedum -släktet, är ett växtsläkt som tillhör familjen feta bladväxter. Fettknoppar kallas ofta av misstag för “fettblad”. Växter i fettknoppssläktet har ovanligt tjocka blad, liksom en saftig och köttig karaktär. Bladformar sträcker sig från nästan ovala till cylindriska och så vidare.

Dessa växter bibehåller sitt vatteninnehåll trots torrhet och värme i de miljöer där de trivs, till exempel utsatta stenar och torra kullar, på grund av sin form, där ytan är proportionellt mindre än med ett plant och tunt blad och också på grund av rikheten av bladköttet på slem.

fetknopp växt
fetknopp växt

Sådana växter är också kända som “chylophylla” eller succulenter, och är en del av “växtsuckulenta” eller saftiga xerofyter, som är relativt sällsynta i Sveriges kalla och tillräckligt fuktiga klimat, men utgör en betydande del av vegetationen i vissa länder med varma och torra klimat, som Afrikas steniga öknar, och de branta och kala klippväggarna på Kanarieöarna. Kaktusar är de mest framträdande och ensidigt anpassade av de saftiga xerofyterna.

fetknopp växt
fetknopp växt

Geranium är Sedums närmaste släkting, eftersom blomningen består av fem bladcirklar, var och en med fem blad. Suckulenta växter, å andra sidan, har alla sina kronblad, inklusive fruktblad, gratis. En femte femfaldig cirkel, nämligen 5 små honungsskålar, läggs i sedumblommans ståndare.

fetknopp växt
fetknopp växt

Fetknopp Växt: Den gula fettknoppen är mycket riklig i de nordiska länderna. Det är så torrt motståndskraftigt att det kan överleva och trivas i ett halvt år utan jord eller vatten. Den övervintrar genom att producera många, tätt löviga grenar över marken. Försommaren är när blommorna blommar, men svaga blommor kan fortfarande observeras på hösten.

fetknopp växt
fetknopp växt

Tips för odling av Fetknopp Växt: Sedum planteras vanligen från krukväxter eller barrot. Det är också vanligt att plantera sedum från bladsticklingar, men det här är den långsammare metoden. Här är några av de saker vi måste tänka på när vi odlar dem:

Ljus: Sedum trivs fullt ut till delvis sol. Medan högre hybrider kräver fullt ljus för att blomma bra, kan krypande sorter trivas i halvskugga.

Jord: Sedum gillar en väldränerad jord med ett pH-område av neutralt till lätt alkaliskt. Rot- och stamröta kan orsakas av våt, tung lera. Sedum är anläggningar med lågt underhållskrav i landskapet. Det är avgörande att hålla jorden väl dränerad och inte alltför rik. Sjukdomar som antraknos och röda kan orsaka att kronan och stjälkarna förfaller snabbt i fuktiga, rika jordar.

fetknopp växt

Avstånd: Högväxande sedum bör placeras 1 till 2 fot från varandra. Beroende på typ och hur snabbt du vill att den ska fylla i ett område, ryms lågväxande, krypande sedum med 6 till 12 tum mellanrum.

Plantering: Plantera sedum när hotet om frost har försvunnit under våren. Plantera transplantationer till sensommaren är möjliga i norra regioner. Plantera på våren eller hösten i varmare klimat.

fetknopp växt
fetknopp växt

Fetknopp Växt: Att plantera eller till och med ta tid att uppskatta skönheten i växter som dessa fetknopp växt är verkligen ett sätt att skaka av sig tråkigheten. Lägg till färg i din dagliga rutin
och överväga att växa fetknopp växt!