kör i finland

Kör i Finland

kör i finland
kör i finland

Att köra bil i Finland är en helt annan upplevelse än i många andra europeiska länder. Finländarna kör på höger sida av vägen, vilket innebär att du när du kör måste vara uppmärksam på fotgängare hela tiden. Dessutom är bensinpriset extremt högt, så bilägande är ovanligt – ungefär bara 25 % av befolkningen har en egen bil.Det finns andra unika faktorer om bilkörning i Finland som du bör känna till innan du hyr en bil eller börjar utforska detta underbara land från bakom ratten. Kör i Finland: Här är vår ultimata guide för bilkörning i Finland: tips, varningar och mycket mer.

Körkort och utrustning för din bil i Finland

kör i finland
kör i finland

I Finland kan du använda ditt eget nationella körkort. Du kan köra med ett internationellt körkort i tre månader från utfärdandedatumet. Om du vill köra längre måste du byta ut körkortet mot ett finskt körkort.En bil som hyrs i Finland måste ha vinterdäck mellan den 1 november och den 15 april. Polisen kan bötfälla dig om du åker fast utan vinterdäck under dessa månader. Om du kör en bil som inte kräver vinterdäck kan du få böter på 100 euro. Vinterdäck är märkta med ett M och ett R i en snöflinga på däckets sidovägg.Om du kör en bil som tillverkats före den 1 januari 2007 måste du ha ett smogcertifikat om bilen är registrerad i ett EU-land.

Kör i Finland: Vägförhållanden i Finland

kör i finland
kör i finland

Kör i Finland: De finska vägarna är i allmänhet i gott skick, med släta asfaltsytor och utmärkta vägvisningsskyltar.Det finns dock delar av vägnätet som inte lever upp till västeuropeisk standard, särskilt på landsbygden.Det finns flera olika typer av vägar i Finland: Nationella vägar är mestadels tvåfiliga vägar som förbinder större befolkningscentra. Dessa vägar är i allmänhet i gott skick och av hög standard. Interregionala vägar, som förbinder större nationella vägar, är också tvåfiliga vägar, men inte lika jämna och ibland i behov av reparation. Lokala vägar är ofta de sämsta av de tre, och några få är oasfalterade.

Vägmärkning i Finland

Vägarna i Finland är märkta med nummer, på samma sätt som i Storbritannien.Det finns också skyltar som talar om vilken typ av väg du befinner dig på. Håll utkik efter en skylt med två bilar och en pil ovanför dem. Bilen till vänster är blå, medan bilen till höger är orange. Detta visar vilken typ av väg du befinner dig på (nationell, interregional eller lokal).

kör i finland
kör i finland

Natursköna vägar i Finland

Det finns tusentals kilometer av underbara natursköna vägar i Finland, perfekta för bilkörning. Många av dem finns i Lappland och norra Finland (de två mest avlägsna områdena i Finland).Några av de bästa körvägarna i Finland är bland annat följande.

kör i finland

Kör i Finland: Körvarningar i Finland

Kom ihåg att fotgängare i Finland alltid har företräde. De ger i allmänhet inte företräde även om det finns en stoppskylt. Fotgängare tittar sällan åt båda hållen, så kör försiktigt och var särskilt vaksam när du närmar dig övergångsställen.Förare är mycket försiktiga med att köra under alkoholpåverkan. Den tillåtna promillegränsen är 0,05 %, vilket är lägre än i många andra europeiska länder. Särskild vaksamhet krävs under helgerna och under julen.

kör i finland
kör i finland

Slutord

Kör i Finland: När du kör bil i Finland ska du vara beredd på en annorlunda körupplevelse. I vissa områden håller vägkvaliteten inte samma standard som i andra västeuropeiska länder. Under vintermånaderna bör du se till att din bil har vinterdäck, eftersom de är ett lagstadgat krav mellan oktober och april. Var extra försiktig och kör långsamt i avlägsna områden eftersom det kan finnas oasfalterade vägar och fotgängare som alltid har företräde. Kom ihåg att finländarna är mycket försiktiga när det gäller att köra under påverkan av alkohol.

Related posts: