Krigare Med Trekantig Hatt

Triangelhatten är en huvudbonad som har varit populär i århundraden. Den har många namn som bulgarisk hatt, grekisk hatt och albansk hatt, för att bara nämna några.I sin enklaste form tillverkas denna design genom att en enda rektangel av tyg skärs på två sätt för att skapa tre rätvinkliga vinklar. Resultatet är en spetsig hatt med tre lika långa sidor. I vissa fall kan den ha dekorativa sömmar och tofsar på toppen, men annars är den vanligtvis mycket vanlig och enkel. Krigare Med Trekantig Hatt: Nedan följer allt du någonsin velat veta om triangelhatten men inte vågat fråga…

krigare med trekantig hatt
krigare med trekantig hatt

Historien om den triangulära hatten

Det exakta ursprunget till den triangulära hatten är okänt, men man tror att den härstammar från det gamla Egypten. Därifrån antogs den av flera civilisationer genom historien. De tidigaste exemplen på de grekiska filthattarna är från den bysantinska perioden; det bysantinska riket regerade från 400-talet till 1400-talet.Den triangulära hatten var populär i det medeltida Europa, bland annat på Balkan. Den bars av den osmanska militären, den ryska armén och den brittiska armén. Den brittiska armén fortsätter att bära en version av den triangulära hatten som en del av den ceremoniella uniformen för Royal Regiment of Scotland. Den bärs också av vissa regementen i den brittiska arméreserven.

Varför bära den triangulära hatten?

Krigare Med Trekantig Hatt: Det finns flera anledningar till varför man kan vilja bära en triangelhatt. För det första ger den dig en identitetskänsla. Det är ungefär som att bära en fotbollströja – du känns omedelbart igen som en del av en gemenskap. Den hjälper dig också att sticka ut från mängden, vilket kan vara användbart om du är på en festival och vill bli lätt upptäckt.Det kan också vara ett sätt att uttrycka din filosofi eller dina politiska åsikter. Den rosa triangeln har till exempel blivit en symbol för gay pride. Alternativt kan du använda den för att främja en sak som du brinner för, till exempel miljöskydd.

krigare med trekantig hatt

Krigare Med Trekantig Hatt: Olika stilar av triangelhatten

Det finns många olika stilar av triangelhatten, men de vanligaste är:- Den klassiska: Detta är den version som beskrivs ovan. Den har tre lika långa sidor och bärs ofta av militärregementen vid ceremoniella tillfällen.- Bollero: Detta är en liten, mjuk filthatt som bärs i Spanien av män och kvinnor. Den har endast två sidor och är ofta dekorerad med ett band.- Fez: Detta är en typ av hatt som är dekorerad med en tofs och ett färgat band. Den förknippas oftast med Marockos kultur.- Den platta mössan: Det här är en rundad keps som ofta bärs av britterna. Den har en liten krona i Cockney-stil och en kort sköld.- Gallagher: Detta är en mjuk keps som bärs i Filippinerna. Den är gjord av vävt tyg och har en fyrkantig eller rund krona.- Den tyska tygmössan: Det här är en filtmössa som är populär i Tyskland och Österrike. Den har en överdel som kan fällas över.- Den grekiska fiskarmössan: Det här är en keps som liknar den ryska kepsen. Den har en vikbar brätte, vanligen gjord av läder.- Fez: Detta är en typ av hatt som är dekorerad med en tofs och ett färgat band. Den förknippas oftast med Marockos kultur.- Den ryska toppmössan: Detta är en typ av mössa som har en viktad brätte, vanligtvis tillverkad av läder. Den är populär bland folkdansare.- Scottish Tam: Detta är en mjuk keps som bärs av skotska höglandsdansare. Den har en rundad krona och en kort sköld.- Den serbiska mössan: Det här är en keps som är populär i Serbien. Den är gjord av ull och har en konisk krona.- Den skotska mössan: Detta är en keps som är populär i Skottland. Den har en rundad krona och en kort näbb.

krigare med trekantig hatt
krigare med trekantig hatt

Krigare Med Trekantig Hatt: Hur man syr en triangelhatt

Om du vill göra en triangelhatt själv kan du följa det här enkla symönstret. Du behöver en tygbit som mäter 90 x 90 cm (35,5 x 35,5 tum). Klipp tyget längs den 45-gradiga vinkeln, som visas nedan. Du behöver sedan klippa ett 45-graders snitt längs varje sida. Vik tyget längs mitten och sy ihop det. Vänd tyget ut och in och du har din egen triangelhatt. För en mer detaljerad handledning, klicka här.Tänk på att det tyg du använder kommer att avgöra hur din triangelhatt ser ut. Ull är ett populärt val eftersom det andas och är varmt. Du kan också använda filt eller till och med ett tunt syntetiskt material. Du kan också dekorera din hatt med band, knappar eller tofsar.

krigare Med Trekantig Hatt
krigare med trekantig hatt

Slutord: Är den triangulära hatten på väg att göra comeback?

Krigare Med Trekantig Hatt: Den triangulära hatten har varit populär i århundraden och ändå verkar den genomgå något av en revival. På 1990- och 2000-talen fokuserade modetidningarna på baggy kläder och märken som Tommy Hilfiger och Ralph Lauren populariserade polotröjan. Under detta årtionde har dock skräddarsydda kläder och accessoarer återkommit.Som ett resultat av detta har den triangulära hatten dykt upp på modebanorna och på sidorna i högklassiga publikationer. Den har också setts på ett antal kändisar, bland annat Rihanna och Katy Perry.Även om det återstår att se om den triangulära hatten kommer att bli ett vanligt inslag på modevisningar, är det uppenbart att den inte har glömts bort.