Morris Tapet

Morris Tapet: Tapeter har länge använts som inredning i våra hem. Men vad är det som är så speciellt med Morris Tapet?

Vem är Morris?

morris tapet
morris tapet

William Morris var en brittisk textildesigner, poet, konstnär, romanförfattare, arkitektonisk naturvårdare, tryckare, översättare och socialistisk aktivist som var medlem i British Arts and Crafts Movement.

morris tapet
morris tapet

Han gjorde ett betydande bidrag till återuppkomsten av traditionell brittisk textilproduktionsteknik och konst.

morris tapet

Hans litterära verk bidrog till utvecklingen av den samtida fantasygenren och till antagandet av socialismen i slutet av 1800-talets Storbritannien.

Morris Tapet: Morris Style

Morris uppgav att hans mål var att hitta en balans mellan struktur och mångfald å ena sidan och färg och variation å andra sidan.

morris tapet
morris tapet

För att tillhandahålla ett glädjande mysterium, som är nödvändigt för alla mönstrade föremål, noterade han att alla färger

“bör vara blygsamma, utformade för att bara uppmärksammas i förbigående och inte väcka uppmärksamhet till sig själva.”

Morris hade som mål att spegla naturen, särskilt engelska växter och blommor, utan att använda en överdriven mängd naturalism.

morris tapet
morris tapet

Han arrangerade noggrant sina blommor och växter i serier som var rytmiska, balanserade och gav en känsla av harmoni. Han ville inte att hans tapeter skulle vara i centrum för uppmärksamheten i ett rum.

morris tapet
morris tapet

Morris Tapet mönster var mer utarbetade, rikare och tjockare under 1870- och 1880-talen, vilket bevarade känslan av harmoni och balans som han sökte.