Har Laleh Barn

Har Laleh Barn

Har Laleh Barn
Har Laleh Barn

Har Laleh Barn: Laleh Pourkarim är en iransk-svensk sångerska-låtskrivare, skivproducent, musiker, pianist, skådespelerska och skivbolagsledare som är mest känd under sitt skivnamn Laleh.

Den 10 juni 1982 föddes hon i den norra iranska hamnstaden Bandar-e Anzali och åkte till Azerbajdzjan med sina föräldrar ett år senare. Hon flyttade sedan till Minsk och sedan till ett flyktingläger i Tidaholm.

Laleh är ett persiskt ord som betyder “tulpan”, ett populärt flicknamn och ett vanligt emblem i den iranska kulturen. Hennes familj migrerade till Sverige när hon var nio år och hon har dubbelt medborgarskap. Under tonåren åkte hon till Göteborg för att gå i skolan i det mångkulturella området Angered.

Hon var inskriven på musikavdelningen vid Hvitfeldtska High School och växte upp och lyssnade på klassisk musik, balett och cirkusmusik. Senare drogs hon till punk, reggae och jazzmusik. Hon lärde sig också spela gitarr och skapade en jazzensemble med sin musiklärare Bejola medan hon var tonåring. Därefter lärde hon sig trummor och saxofon på egen hand.

Har Laleh Barn
Har Laleh Barn
Har Laleh Barn

Hon började sin skådespelarkarriär med en framträdande roll i den svenska filmen Jalla! Jalla! Regisserad av Josef Fares, det var en biljettkassa i Sverige 2000. Det är dock en komedi som nominerats till åtta priser och vann bara fyra, inklusive bästa film.

Efter en kort skådespelarkarriär debuterade hon i musikbranschen 2005 med sitt självbetitlade debutalbum, som blev Sveriges bästsäljande skiva för året.

Har Laleh Barn: Laleh inledde en turné för att marknadsföra albumet, inklusive femton evenemang runt om i Sverige från mars till april 2012 och ett evenemang i Oslo, Norge. Turnén var en succé, med de flesta utställningarna slutsålda, med Göteborgskonserten 6,400 personer.

Har Laleh Barn
Har Laleh Barn

Under sommaren 2012 åkte hon på en turné i Sverige och Norge. I Oslo sjöng hon i minneskonserten för Norge-attackerna 2011 och Nobels fredspriskonsert.

Både granskare och allmänheten berömde hennes framträdanden på showen. Efter föreställningen sa media att hon hade fått “ett andra genombrott.”

År 2012 släppte hon sitt nästa album, “Sing”, till generellt utmärkta recensioner. Warner Music Sweden och Lost Army producerade det, och det är Lalehs första långspel på fyra år, efter hennes album “Me and Simon” från 2009.

Har Laleh Barn
Har Laleh Barn

Hennes album ledande singel, “Some Die Young”, blev en stor framgång i Skandinavien och slog nummer ett i åtta veckor i Norge och blev landets tionde bästsäljande singel genom tiderna. Det nådde också dubbel platina i Sverige och gav Laleh sin andra och första topplista i Danmark och Finland.

Island Records, som ägs av Universal Music Group, undertecknade henne i januari 2014 och släppte Boom EP i september 2014. Det brittisk-jamaicanska skivbolaget bildades 1959 i Jamaica och såldes senare till PolyGram 1989.

Har Laleh Barn: I januari 2014 släppte hon Boom EP, följt av albumet Kristaller i september 2014 och albumet Vänta! 2019.

Hon fick en rad priser 2005, inklusive årets konstnär, årets producent och årets nya konstnär vid svenska Grammis, där hon hade sju nomineringar och tre segrar, inklusive årets konstnär, årets producent och årets nya konstnär.

Har Laleh Barn
Har Laleh Barn

Vid P3 Gold Awards 2006 nominerades hon fyra gånger och vann Årets nykomling och bästa kvinnliga konstnär.

Hon skapade, spelade in och producerade ett nytt album som heter “Kristaller” medan hon bodde i USA, som innehöll tio låtar, varav fem var på svenska. Dessutom gick hon på turné i Sverige i slutet av 2016, spelade på inomhusarenor och sålde ut Ericsson Globe Arena.

Sedan dess har hon släppt sju album till, som alla producerade, skrev, spelade in, konstruerade och framförde. Dessutom har Laleh spelat på engelska, svenska och persiska, hennes föräldrars modersmål.

Har Laleh Barn
Har Laleh Barn

Har Laleh Barn: Efter två år i Skellefte flyttade Laleh till Stockholm 2010. Hon var känd för sin motvilja mot att göra intervjuer fram till 2011. Ändå har hon blivit mer tillgänglig för media de senaste åren och har varit med i talkshow och annan tv. program, vilket har ökat hennes karriär.

När hon uppträdde i den svenska tv-showen “Så mycket bättre” samma år skapade olika musiker fräscha återgivningar av varandras låtar. Musikerna tillbringar åtta dagar på ett hotell på ön Gotland och försöker anpassa låtarna.

Det finns inga fakta om hennes personliga liv, till exempel om hon är i ett kärleksförhållande eller redan är gift. Det finns inget ord om huruvida hon redan har fött eller har ett barn, eftersom hon föredrar att hålla sitt personliga liv privat.

Har Laleh Barn
Har Laleh Barn