Johan Glans David Batra

Johan Glans David Batra

De är inte lika kända utanför Sverige som några av sina jämnåriga kollegor, men Johan Glans och David Batra är två av de mest originella komiker som arbetar i sitt hemland idag. Johan Glans David Batra: Båda har uppträtt regelbundet med stand-up de senaste tio åren och har utvecklat sin egen version av komik som skiljer sig från nästan allt annat du kan hitta.Vi träffade dem för att prata om skillnaderna mellan den svenska och internationella komediscenen, vad som gör ett bra skämt och varför de båda tycker att amerikanska sitcoms suger.

johan glans david batra
johan glans david batra

Johan Glans David Batra: Vi har en unik humor i Sverige

Det är sant att svenskar har en unik humor. Man ser det både i den humor de skapar och i den humor de konsumerar. Det finns en stor tradition av absurdistisk litteratur och humor, som den berömda författaren H.C. Andersen eller komikerduon Bukowski och Höök.Glans: David och jag gjorde en show med den danske komikern Jacob Wendt och han blev så överraskad. Han sa “men ni är ju som oss!”. Jag minns att min pappa läste upp artiklar från Dagens Nyheter för mig och det var väldigt, väldigt roligt.Batra: Jag tror att det finns något i den svenska psykologin som gör att vi ser det absurda i världen. Den svenska humorn tenderar att vara riktigt sarkastisk. Den är väldigt torr. Jag tror att det är ett resultat av att vi är ett litet land, långt ifrån allting. Vi har inte så mycket makt i världen så vi måste se på världen och skratta åt den.

johan glans david batra
johan glans david batra

Varför är inte svenska komiker mer populära utomlands?

Det finns några skäl till det. För det första finns det en tendens i Sverige att vara väldigt kritisk mot komiker som är för populära. Om en komiker får mycket uppmärksamhet i Sverige kritiseras han eller hon ofta för att ha sålt sig och strävat efter pengar och berömmelse. Det är inte bra om man vill få mer internationell uppmärksamhet.Glans: Min bok (“What Would Scooby Doo Do?”) gavs ut i Sverige 2002. Den var redan tio år gammal när den återutgavs i Danmark 2012. Så man ser att många saker tar mycket längre tid i Skandinavien. Det är synd eftersom jag tycker att vi har många originella idéer. Men det kan ta tid innan det når resten av världen.Batra: En annan anledning är att vi i Sverige har en väldigt liten komediscussionsscen. Vi har inte särskilt många människor som gör komedier i Sverige. Om hundra personer gör komedi i Amerika kan tio av dem vara väldigt bra. I Sverige skulle det vara tre. Det är inte en särskilt stor pool av människor. Så i den meningen är det mindre sannolikt att de blir upptäckta.

johan glans david batra
johan glans david batra

Johan Glans David Batra: Att skriva bra skämt handlar om att hitta det absurda.

Batra: Jag tror att det finns två sätt att komma på ett bra skämt. Det ena sättet är att försöka komma på en idé. Eller så kan man leta efter en absurditet i världen och försöka hitta humorn i den. Det kan vara ett mer intressant sätt att komma på ett nytt skämt. Glans: Det är den grundläggande idén i min bok. Att gränsen mellan det löjliga och det sublima är mycket tunn. Det är därför det är så svårt att komma på nya idéer.Batra: Det finns många saker som är mycket absurda i världen. Så om man letar efter dem kan man komma på ett nytt skämt. Man kan inte bara skriva om sina egna erfarenheter. Man måste försöka hitta det absurda i allting. Det är det bästa sättet att komma på ett nytt skämt.

Amerikaner gör dåliga sitcoms, det är därför. Eller åtminstone brukade de göra det.

johan glans david batra
johan glans david batra

Johan Glans David Batra: Glans: Många amerikanska sitcoms är riktigt dåliga. Skrivandet är riktigt dåligt. De använder gamla stereotyper som verkligen inte fungerar längre. Det är därför jag tror att de inte går hem i Sverige. Batra: Jag tror att de inte bryr sig särskilt mycket. Det finns några få stora sitcoms som Friends eller Seinfeld som är måste-serier. De förväntar sig att man ska titta på varje avsnitt. Men det finns en hel del sånär sitcoms som egentligen inte har något att säga.Glans: Vi har inte den typen av program. Det finns några få sitcoms som visas nästan varje vecka, men de förväntas inte att man tittar på avsnitt efter avsnitt. Så man kan ta en paus. Batra: TV i Sverige handlar mycket om att ha sin egen tid. Man kan titta på det när man vill och man kan också sluta med det när man vill. Det finns inte den typen av press att man måste följa ett visst program varje vecka.

johan glans david batra

Batra: Stand-up är fortfarande det bästa sättet att få fram sin åsikt.

Glans: Jag tror att det finns en risk för att den politiska debatten blir mer och mer polariserad. Att det bara finns två sidor och att ingen lyssnar på varandra. Därför tror jag att komedi, eller att på något sätt få fram sin åsikt med hjälp av humor, är ett bra alternativ.Batra: Om du vill framföra en synpunkt som inte nödvändigtvis är politisk kan du göra det i din stand up-show. Men om du vill göra en politisk poäng är det ibland inte det bästa sättet att göra det. Jag tror att det bästa man kan göra är att få publiken att känna något. Och det är lättare att göra med humor än med rena fakta och statistik.

Glans: Jag tror att detta kommer att bli året för den korta komikern.

johan glans david batra
johan glans david batra

Glans: Jag var med i ett tv-program och satt bredvid en svensk kändis. Han är cirka 1,7 meter lång och jag är cirka 1,8. Programledaren sa “Och de två kortaste människorna i Sverige sitter tillsammans!”.Batra: Jag tror att många människor som kommer för att se stand-up vill se någon som de kan relatera till och som de kan se sig själva i. Så jag tror att detta kommer att bli den korta komikerns år.

Slutsats

Johan Glans David Batra: Glans: Jag tycker att det går åt rätt håll i Sverige. Vi är mer öppna, vi lyssnar mer på varandra och vi har en mer avslappnad atmosfär nu.Batra: Folk har börjat ge upp de politiska extremerna. De är mer moderata. Jag tror att Sverige sakta men säkert blir mer förnuftigt.Om du vill veta hur framtidens komedi kommer att se ut, föreslår vi att du uppmärksammar vad komiker i Sverige gör.