svensk cyklist född 1980

Svensk Cyklist Född 1980

Annika Langvad, även känd som Anna, är en svensk professionell cyclo-cross- och mountainbikeförare. Hon föddes den 5 april 1980 i Östersund, Sverige. Hon har vunnit världscupen i Cyclo-Cross tre gånger: 2005, 2006 och 2008, medan hon har kommit tvåa en gång (2007) och trea en gång (2009).

svensk cyklist född 1980

Annika växte upp på en älgfarm i Sverige tillsammans med sina föräldrar och två bröder. Vid 10 års ålder fick hon sin första cykel; det var en gammal damcykel men hon älskade den ändå. Det dröjde inte länge innan hon började träna regelbundet och strax därefter började hon tävla. Svensk Cyklist Född 1980: Som ung flicka drömde Annika om att bli olympisk skidåkare, men när hon upptäckte cykling förändrades saker och ting snabbt. På senare år har Annika börjat springa igen, vilket hjälper henne att återhämta sig från all den påfrestning som kroppen utsätts för när hon åker mountainbike i flera timmar varje dag under säsongen!

svensk cyklist född 1980
svensk cyklist född 1980

Svensk Cyklist Född 1980: Annika Langvads karriär i ett nötskal

Svensk Cyklist Född 1980: Annikas första erfarenheter av mountainbike var när hon var 17 år gammal. Hennes bror hade börjat cykla och hon ville också prova på det. Hon upptäckte snabbt sin passion för sporten och har varit professionell mountainbiker sedan dess.Annika har vunnit många internationella tävlingar och stått på pallen vid världsmästerskapen tre gånger. År 2005 och 2008 tog hon silvermedalj och 2006 vann hon guld.Annika Langvad är en av världens bästa mountainbikeåkare. Hon är trefaldig världsmästare i Cyclo-Cross, rankad som nummer ett bland mountainbikecyklisterna och har av International Business Times utsetts till en av världens 100 mest inflytelserika personer inom idrotten.

svensk cyklist född 1980
svensk cyklist född 1980

Varför älskar Annika cyclo-cross?

Cykelcross är en fantastisk sport för idrottare i alla åldrar, även barn. Den kombinerar både landsvägscykling och mountainbike, med ett par hinder inlagda för säkerhets skull. Det finns många olika tävlingstyper, vilket gör sporten rolig. Och du kan alltid pressa dig själv att gå lite snabbare eller lyfta lite tyngre vikt. Dessutom är det en utmanande sport där du alltid kan förbättra dig och sikta på bättre resultat.Cykelcross är en fantastisk lagsport. Man ingår i ett lag och tränar tillsammans, så man lär känna varandra riktigt bra. Man reser också tillsammans och delar många upplevelser tillsammans, vilket är riktigt roligt. Man lär känna de personer man tränar med riktigt bra, och det är trevligt att ha vänner som stöder en i sin sport.

Svensk Cyklist Född 1980: Kvinnan bakom idrottaren

svensk cyklist född 1980
svensk cyklist född 1980

Den mänskliga sidan av att tävla glöms ofta bort, så vi ville ta reda på mer om Annika utanför tävlingsarenorna. Hon gillar att läsa, umgås med sin familj, sina vänner och sin hund. Och om du tar en närmare titt på hennes Instagramkonto kommer du att upptäcka att hon gillar mode, resor och äventyr.Att vara professionell idrottare är en tung börda för vem som helst, men för kvinnor är det särskilt utmanande. Under sin karriär har Annika upplevt stor beundran och respekt, men hon har också mött mer än sin beskärda del av sexism, kvinnohat och fördomar.

Några ord från Annika Langvad

svensk cyklist född 1980
svensk cyklist född 1980

Svensk Cyklist Född 1980: Cykelcross är en sport som kräver både kropp och själ, och man måste vara både mentalt och fysiskt vältränad för att kunna utmärka sig på den. Uthållighetsaspekten gör att det inte bara är en individuell sport utan också en lagupplevelse, där du arbetar tillsammans med dina lagkamrater för att få bästa möjliga resultat. Cykling är en mycket individuell sport, liksom löpning, där man verkligen måste fokusera på sin egen prestation. Men cykelcross är en bra kombination av båda uthållighetssporterna, så du kan fokusera på din egen prestation samtidigt som du är mycket medveten om vad dina lagkamrater gör, och vice versa.Cykelcross är en riktigt speciell sport, och det är definitivt den roligaste lagsporten som finns!