Bengan Johansson

Bengan Johansson

I en tid då statistik ofta används för att kvantifiera spelarnas och lagens prestationer är det lätt att glömma att det finns mycket mer än bara siffror inom idrotten. Detta är särskilt sant när det gäller lagsporter. Även om statistik kan hjälpa oss att få en bättre förståelse för hur en spelare eller ett lag presterar på planen kan den aldrig berätta allt om dem. Tack och lov har många stora tränare också tagit sig tid att dela med sig av sina scheman för att dela med sig av värdefulla insikter till oss andra. En sådan tränare är den svenska handbollslegenden Bengan Johansson.Johansson var en av de mest framgångsrika tränarna i handbollshistorien och ledde KIF Karlstad till sex svenska mästerskap och en Europacuptitel under sina 22 år i klubben (1984-2012). Bengan Johansson: Känd som “Tigern” skapade Johansson rädsla genom att låta sina spelare genomgå en intensiv fysisk träning före varje match. Hans slitsamma träningspass innehöll fasta spelupplägg och övningar som skulle få även de mest vältränade proffsen att tappa andan inom några minuter! Den här artikeln innehåller 10 insikter från en av handbollens största hjärnor som blivande tränare bör ta del av.

Bengan Johansson
Bengan Johansson

Planera dina träningspass i enlighet med spelets krav.

Som tränare kan du aldrig veta hur spelförhållandena kommer att se ut på matchdagen. Även om du har tränat ditt lag på ett visst sätt kanske de inte har tränat i exakt det scenariot. Därför är det viktigt att planera dina träningspass med tanke på de spelförhållanden som de kan tänkas uppleva på matchdagen. Om ditt lag till exempel förbereder sig för en match i värmen kanske du vill ändra några av övningarna för att undvika att spelarna blir för svettiga och trötta.

Bengan Johansson: Det är viktigare att lära ut goda vanor än att utveckla specifika färdigheter.

Många tränare ser på sina spelare som en samling färdigheter som behöver slipas och utvecklas. De glömmer ofta att spelarna också måste lära sig att utföra dessa färdigheter konsekvent. Samma sak gäller för att vinna matcher. Det lag som har bättre vanor och kan utföra dem konsekvent kommer till slut att vinna matcher.

Bengan Johansson
Bengan Johansson

Matchförhållanden och spelarnas temperament är lika viktiga som matchens slutresultat.

Precis som i alla sporter bör man inte bara fokusera på slutresultatet av en match. Varför slutade matchen med just det resultatet? Vilka var några av de viktigaste faktorerna som ledde till resultatet? Detta är alla frågor som du bör försöka besvara när du analyserar en match. Om du kan, försök att analysera matchen situation för situation för att få en bättre förståelse för matchen.

Var inte rädd för att experimentera med taktik och strategier vid vissa tillfällen under säsongen.

Bengan Johansson: Som tränare bör du alltid pröva nya taktiker och strategier som ett sätt att få ditt lag att spela på ett nytt sätt. När du provar nya saker är det viktigt att du håller dig öppen för nya saker. Var inte rädd för att ändra dina taktiker eller strategier om de inte verkar fungera. Det är bättre att experimentera med ett nytt sätt att spela än att hålla fast vid en taktik eller strategi som inte fungerar för ditt lag.

Bengan Johansson
Bengan Johansson

Humor är viktigt för att upprätthålla lagandan på matchdagar.

I handboll, liksom i många lagsporter, hamnar du ofta i stressiga situationer. Detta är normalt och det händer både erfarna och oerfarna tränare. Det är viktigt att undvika att hamna i panik när saker och ting börjar gå fel. Detta kan hända även de mest erfarna tränarna. Istället för att få panik ska du försöka hitta ett sätt att vara rolig så att spelarna kan fly från sin egen stress lite grann.

Bengan Johansson: Det bör alltid finnas något roligt på gång före stora matcher.

Handboll är en av de mest populära sporterna i världen. Det innebär att du ofta kommer att delta i evenemang där tusentals människor kommer att titta på dig när du spelar. Detta kan vara både spännande och nervöst på samma gång. Du måste hitta ett sätt att göra upplevelsen av att spela inför andra rolig och spännande. Detta kan göras genom kreativa sätt att förbereda sig inför matchen.

Bengan Johansson
Bengan Johansson

En stark lagkultur kan bidra till att besegla segern i matchens avgörande ögonblick.

En av de viktigaste aspekterna av förberedelserna inför en match är att bygga upp en stark lagkultur. En stark lagkultur kan hjälpa laget att besegla segern i matchens avgörande ögonblick genom att samla dem och enas bakom målet. I en sport som handboll, där matcherna ofta kan avgöras med några få poäng, kan en stark lagkultur vara skillnaden mellan seger och nederlag.

Du behöver både mentala och fysiska förberedelser inför varje matchdag.

Tränare får ofta den stereotypa bilden av att vara “tanklösa” eftersom de ägnar för mycket tid åt den mentala aspekten av spelet. Ett välförberett lag kan dock betala sig i längden. Mental förberedelse är något som inte kan underskattas. Det är viktigt att ditt lag är mentalt förberett inför en match så att de kan hålla sig fokuserade under hela matchen. Detta kan göras genom att visualisera matchen och skapa ett mentalt scenario för hur matchen kommer att gå.

Slutsats

Bengan Johansson: Handboll är en av de äldsta lagsporterna i världen. Det är också en av de mest populära lagsporterna i världen, med miljontals spelare och åskådare som spelar den över hela världen varje år. Handboll är ett mycket fysiskt spel som kräver stor koordination mellan hand och öga, smidighet och styrka. Det är ett snabbt spel som bygger på lagarbete och strategi för att lyckas. Det kan spelas av två lag med sju spelare vardera, där en spelare serverar bollen medan de andra spelarna försöker förhindra att bollen går i mål.Handboll spelas på inomhusbanor, utomhusplaner och gym. För att kunna spela handboll måste du vara i utmärkt form och ha en utmärkt koordination mellan hand och öga. Du måste också vara mycket smidig och ha stor styrka i händer och armar för att kunna spela detta snabba spel. Det finns flera olika typer av handboll för spelare att välja mellan, bland annat inomhushandboll och strandhandboll.

Bengan Johansson
Bengan Johansson

Handboll är en mycket strategisk och krävande sport som kräver disciplin och fokus. Du måste vara disciplinerad i din träning för att nå optimal prestanda och du måste vara mentalt fokuserad när du spelar spelet. Det är inte lätt att vara handbollsspelare, men om du vill bli en professionell handbollsspelare måste du arbeta hårt och följa ett ordentligt handbollsträningsprogram.

Bra handbollsträningsprogram täcker alla aspekter av spelet, från fysisk träning till mental träning och taktisk träning, så att du kan vara väl förberedd inför varje match. Du måste också se till att du har tillräckligt med vila mellan träningspassen, eftersom handboll är en fysiskt krävande sport som kräver att du är i toppform.