kikärtspure

Kikärtspure

Det här veganska receptet är en traditionell svensk rätt och ett perfekt exempel på hur enkel växtbaserad mat kan vara. Du kanske tänker att avsaknaden av kött, fisk, kyckling eller någon annan animalisk produkt måste göra det till en ganska tråkig måltid. Men ingenting kan vara längre från sanningen! Det är också bra att veta att den här vegetariska rätten är lätt att laga så länge du har några grundläggande kunskaper i matlagning. Så om du vill prova på något nytt och spännande, läs vidare och lär dig hur du lagar den här läckra svenska Kärtspåra (kikärtspuré).

kikärtspure
kikärtspure

Kikärtspure: Vad är Kärtspåra?

Kärtspåra är en svensk maträtt som består av cornflakes (eller brödsmulor) med en blandning av potatismos och kikärter. Det är en mycket enkel mat men med en fantastisk smak och konsistens. Det är en populär maträtt i Sverige och även i Norge, där den kallas hjarte spår. Den serveras ofta hemma, men även på restauranger.Namnet Kärtspåra består av två ord. Det första ordet “Kärts” kommer från det svenska ordet för cornflakes, “kärnslimpa”. Det sista ordet “spåra” kommer från det svenska ordet för ett “spår”, “spår”. Kärtspåra kan alltså översättas till “Cornflakes spår”, “Cornflakes spår” eller “Cornflakes spårmix”.

Steg för steg instruktioner för att göra Kärtspåra

kikärtspure
kikärtspure

Kikärtspure: Det första du behöver göra är att förbereda potatismoset. Det bästa sättet är att koka potatis i vatten (ca 5-6 potatisar räcker). När de är mjuka mosar du dem med en gaffel eller en potatismosare. Värm sedan lite smör eller olja i en stekpanna, lägg i potatismoset och rör om tills det blir torrt.Nu är det dags att förbereda kikärterna. Du måste koka kikärtorna i cirka 20-25 minuter, men se till att du inte kokar dem för mycket. Därefter mosar du dem med en gaffel eller en potatismosare.Blanda sedan ihop potatismoset och de mosade kikärtorna och tillsätt salt, peppar och lite vitlök.Nu är det dags att förbereda cornflakesen. Du bör tillsätta lite socker till cornflakesen, eftersom det hjälper dem att binda ihop och gör att cornflakesen blir en klibbig deg som är lätt att arbeta med.När moset och cornflakesen är klara blandar du ihop dem med en sked och formar blandningen till ett hjärta genom att pressa den mellan händerna. Du kan också trycka ner blandningen i en bakform för att göra en fyrkantig kaka.Slutligen sätter du in formen i ugnen och gräddar den i cirka 15 minuter i 180-200 grader Celsius (356-392 grader Fahrenheit).

Näringsvärde för en portion svenska cornflakes

kikärtspure
kikärtspure

Cornflakes tillverkas av majs som har bearbetats för att ta bort kärnorna från kolven. De mals till ett grovt mjöl, rostas och blandas med ett sötningsmedel, smakämnen och vanligtvis lite tillsatt fett och salt. Cornflakes anses vara en raffinerad spannmålsprodukt, vilket innebär att de har bearbetats för att ta bort nästan alla näringsämnen från den ursprungliga majsen.

kikärtspure

En portion svenska Cornflakes är 25 g, vilket innehåller ca 128 kalorier, 9 g protein, 0,4 g fett och 22,6 g kolhydrater.Cornflakes innehåller endast en måttlig mängd näringsämnen. De har ett relativt högt innehåll av B-vitaminer, som är viktiga för energiomsättningen och ett välfungerande nervsystem. Dessa vitaminer finns dock i mycket små mängder eftersom de bryts ned under bearbetningen av cornflakes. De är också en bra källa till kostfibrer, som är viktiga för tarmhälsan.

Kikärtspure: Tips för att göra det bästa hjärtspåret

– Du kan använda vanliga cornflakes eller fullkorns cornflakes.- Du kan också använda socker eller lönnsirap för att söta cornflakesen.- Du kan använda vilket slags potatismos som helst, men det bästa är ett krämigt potatismos.- Du kan göra rätten med en annan sorts potatismos, som blått potatismos eller grönt potatismos.- Du kan använda vilket slags bönemos som helst i stället för kikärtsmos.- Rätten serveras ofta med sylt och vispad grädde på toppen.- Du kan också använda vaniljeextrakt i stället för vaniljsocker.- Du kan tillsätta russin till cornflakes, mos och potatisblandningen för att göra rätten sötare.- Du kan tillsätta valfri sorts nötter till mos- och cornflakesblandningen för att göra rätten rikare i smaken.

kikärtspure
kikärtspure

Variationer av receptet – Köttbullar, Falukorv och mer…

Det finns många sätt att göra kärtspåra och du kan också prova några variationer av det. Några bra alternativ är köttbullsrännan (i stället för potatismos och kikärtsmos kan du använda potatismos och köttbullar), falukorvrännan (du kan ersätta potatismoset med blomkålsmos och använda falukorv i stället för kikärter) eller så kan du göra en kärtspårakaka, där du använder en bakform för att göra en fyrkantig kaka och gräddar den i 15 minuter i ugnen. Kikärtspure: Detta är bara några exempel på hur du kan göra kärtspåra till din egen. Det är en enkel maträtt som kan uppskattas av alla. Den är vegansk, ger fantastiska rester och är perfekt att dela med sig av!

kikärtspure
kikärtspure

Slutsats

Kikärtspure: Kärtspåra är en enkel maträtt, men den är väldigt god och näringsriktig. Det är ett fantastiskt veganskt recept som passar perfekt både till en familjemiddag och till en fest. Rätten är lätt att göra och det är ett bra sätt att få in lite näringsämnen i kosten. Det är en bra källa till B-vitaminer och kostfibrer.