johan glans på spåret

Jonas Svensson Kock

Oavsett om du precis har flyttat in i din första lägenhet eller om du helt enkelt vill förbättra din matlagning för gästerna, är köket den plats där de flesta av oss tillbringar mest tid. Och oavsett om du är ett proffs eller fortfarande håller på att vänja dig vid det, bör varje hushåll ha viktiga köksredskap. Jonas Svensson Kock: Här är några användbara tips från proffskocken Jonas Svensson om hur du får ditt kök i toppform.

Jonas Svensson Kock
jonas svensson kock

Känn din ugn

Även om ugnar är ganska vanliga finns det ändå några nyanser som kan överraska dig.Temperatur – De flesta ugnar är redan kalibrerade på rätt sätt, men om du tycker att din ugn lagar mat lite långsammare än du vill kan du alltid försöka ställa om den. Kom bara ihåg att vara försiktig när du öppnar dörren.Fläkt – Slå på den om du vill laga något snabbare och se till att rengöra filtret regelbundet.Ljus – Om du använder ljuset till exempel för att baka kakor, kom ihåg att om du stänger dörren släcks ljuset. På grund av detta rekommenderar vi att du använder en extern timer.

Jonas Svensson Kock: Under tiden ska du rengöra

jonas svensson kock
jonas svensson kock

Istället för att bara hantera en röra medan du lagar mat, försök att städa under tiden. Detta kommer inte bara att få köket att se snyggare ut, utan det kommer också att göra det lättare att städa efter en måltid. Ha alltid ett par mikrofiberdukar till hands för att torka av ytor och behållare. Om du serverar något kladdigt, som tacos eller sallad, kan du överväga att investera i några engångstallrikar och redskap.

Håll dina knivar vassa

jonas svensson kock

Du kan visserligen skära med slöa knivar, men det är mycket mer sannolikt att de glider och orsakar skador. Du kan antingen köpa en knivslipare eller ta dem till ett proffs.Om du använder dina knivar dagligen bör du vässa dem ungefär en gång i månaden.

jonas svensson kock
jonas svensson kock

Jonas Svensson Kock: Rotera dina kastruller och stekpannor

Om du har lagat mat på gas vet du säkert att det är bättre att rotera kastrullerna bort från lågorna för att få en jämn tillagning. Detta är ännu viktigare om du använder en elektrisk spis.Gasspisar är ofta jämnare, men vissa elspisar har heta punkter som kan leda till ojämn tillagning. Genom att rotera dina grytor och kastruller kan du se till att all mat får den värme den behöver.

jonas svensson kock
jonas svensson kock

Fyll inte över spisen.

Jonas Svensson Kock: Det kan verka kontraintuitivt, men ju mer du sätter på spisen, desto svårare är det för värmen att fördela sig jämnt. Detta kan leda till bränd mat eller till och med en brand. Det är alltid en bra idé att ha en brandsläckare i närheten.Om du lagar mat till många personer kan du överväga att investera i en bärbar spis eller campingkök. Du kan också anlita ett cateringföretag om du planerar ett stort evenemang.

Förvaring är allt

jonas svensson kock
jonas svensson kock

Köket är ett utmärkt ställe att förvara saker på, men du vill se till att allting har sin egen bestämda plats. Du kan förvara grytor, kastruller och tallrikar vertikalt i skåpen och spara mycket utrymme. Du kan också förvara saker ovanpå skåpen.När du rensar ut dina skåp, se till att donera alla föremål som du inte längre använder.

Slutord

Jonas Svensson Kock: Det är lätt att hamna i en rutin i köket. Genom att följa de här tipsen kan du hålla ditt kök organiserat och redo för allt.Och vem vet? Kanske får du till och med lite matlagningsinspiration från vår kockvän Jonas. Gå nu ut och erövra köket med bravur.